Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Τόσο που είναι αποξενωμένοι μεταξύ τους και τόσο μακριά όντας ο ένας από τον άλλο, δεν μπορούν να κάνουν κακό σε κανέναν παρά μόνον στον εαυτό τους οι άνθρωποι.
Αντίθετα το καλό έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και φτάνει πολύ μακριά.  Έτσι εξηγείται που μερικοί βοηθήθηκαν από τα γραφόμενά μου για την ακράτεια.
Γι αυτό σήμερα θα μιλήσω και για μια άλλη αρρώστια που έχω. Την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (ΚΜΔ) με όλα της τα επακόλουθα, που ταλαιπωρεί πολλούς, νέους και γέρους, άντρες και γυναίκες.
Θα  μιλήσω σαν παθός.
Και δε θα πω πράγματα που λέει και ο γιατρός στον καθένα σας, αλλά για πράγματα που είναι αδύνατο να κάτσει και να εξηγεί ο γιατρός σε κάθε του άρρωστο. Ο γιατρός θα δώσει γενικές οδηγίες, τις οποίες ο άρρωστος πρέπει να αναλύσει στις συνιστώσες τους στην καθημερινή ζωή του.
Λοιπόν:
Αποφεύγετε το φτάρνισμα και τον βήχα όσο μπορείτε και όταν βήχετε ή φταρνιζόσαστε ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΕΞΩ τον αέρα και όχι να τον πνίγετε στο στόμα σας.
Όταν μπορείτε να καθήσετε μη στέκεστε όρθιοι.
Βαδίζοντας ή στεκάμενοι να έχετε ίσιο το κορμί σας.
Όταν κάθεστε να έχετε τα γόνατα λυγισμένα και ακόμα καλλίτερα να πατάτε κάπου-σε ένα σκαμνί ή μια άλλη καρέκλα ας πούμε.
Στεκάμενοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ακουμπήστε με το ένα σας πόδι λυγισμένο στο γόνατο, σε ένα υποστήριγμα που υπάρχει κοντά σας. 
Αν δεν μπορείτε αυτό, ακουμπήστε με την πλάτη σας κάπου. Όταν μπορείτε, ακουμπάτε με τα χέρια σας, ρίχνοντας το βάρος του σώματός σας σε αυτά, σε κάτι που βρίσκεται μπροστά σας,
Όταν κάνετε όρθιοι και χωρίς να περπατάτε μια δουλειά στο σπίτι σας, βρείτε έναν τρόπο να την κάνετε λυγίζοντας τα γόνατα και ακουμπώντας τα σε κάποιο έπιπλο ή αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά σας έτσι, που να νιώθετε αμέσως ότι ξεκουράζεται η μέση σας. 
Όταν πλένετε τα πιάτα στον νεροχύτη, ακουμπάτε το κεφάλι σας στο ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από τον νεροχύτη-εννοείται όταν αυτό βρίσκεται αρκετά χαμηλά, πράγμα που συμβαίνει στις περισσότερες κουζίνες-, μειώνοντας έτσι το βάρος που δέχονται η μέση και τα πόδια.
Όσοι και όσες σφουγγαρίζετε, μην κάνετε κινήσεις της σφουγγαρίστρας δεξιά και αριστερά, αλλά μόνον εμπρος πίσω.
 Αν ο ανήφορος σας ταλαιπωρεί και σας φέρνει πόνο (κάτι που σε όλους τους πάσχοντες από ΚΜΔ θα συμβαίνει), τότε, κοντά στο νου κι η γνώση, μην βαδίζετε σε ανήφορο. Αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε ή πιαστείτε βοηθώντας με τα χέρια σας από κάποια κουπαστή, ή, αν έχετε κάποιον δυνατό και πρόθυμο κοντά σας βάλτε τον να σας τραβήξει από τα χέρια σας με τα χέρια του, ή ανεβείτε τον ανήφορο όχι σε ευθεία γραμμή αλλά κάνοντας ζικ-ζακ.
Θα ελαχιστοποιήσετε τον πόνο από το ανέβασμα ενός ανήφορου αν, όπως πρέπει να κάνετε πάντα, έχετε και τώρα το κορμί σας ισιασμένο.
Τα ίδια με τον ανήφορο ισχύουν και για σκάλες-μόνο που εδώ δεν μπορεί κανείς φυσικά να κάνει ζικ-ζακ.
Αυτά τα λίγα.
Βέβαια θα έχετε ήδη πάρει απόφαση ότι η ζωή σας με την ΚΜΔ  άλλαξε προς το χειρότερο (τα βήματα που μπορείτε να κάνετε πεζή είναι ορισμένα στον αριθμό καθημερινά, η ορθοστασία επιτείνει τα συμπτώματα, ο περιορισμός λιγότερο ή περισσότερο της κοινωνικότητάς σας και γενικά των δραστηριοτήτων σας είναι εκεί).
Ακόμα, όσοι πάσχετε και από κάποια άλλη αρρώστια, θα έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί οι περιορισμοί που επιβάλλει η ΚΜΔ να ανακουφίζουν μεν από αυτήν, αλλά να μην ενδείκνυνται για μια συνυπάρχουσα αρρώστια. Για παράδειγμα όποιος πρέπει (για τόσους πολλούς λόγους) να βαδίζει πολύ, θα πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες και να δώσει προτεραιότητα σε όποια ενέργειά του κρίνει συμφερότερη σε συνδυασμό με τις ασθένειες που συνυπάρχουν.
Μα τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Μακάρι να υπήρχαν και στην Ελλάδα Σύλλογοι πσχόντων από ΚΜΔ ώστε να μπορούσε ο καθένας μας να πηγαίνει εκεί και να βοηθιέται από τους άλλους. Μα δεν υπάρχουν όπως δεν υπάρχουν και για άλλες αρρώστιες.

Με την ευκαιρία απαντώ από εδώ στον Δημήτρη σχετικά με τις μυκητιάσεις οι οποίες ταλαιπωρούν τον πατέρα του που πάσχει από ολική ακράτεια: Προληπτικά και ύστερα από την καθαριότητα της ημέρας εφαρμογή της κρέμας Bepanthol στην ουρογεννητική χώρα. Αν υπάρξει μυκητίαση, η κρέμα Fucidin βοηθάει. Υπάρχουν και γαζούλες εμποτισμένες με Fucidin, οι οποίες βοηθάνε πολύ ιδίως στη μυκητίαση των μηροβουβωνικών πτυχών γιατί παραμένουν επί πολύ εκεί. Όμως με την καθαριότητα, την συχνή αλλαγή πανών ή την συχνή αλλαγή των χαρτοπετσετών και με τη χρήση των γαντιών όπως έχω πει Δημήτρη, δεν θα φτάσεις σε δύσκολα αντιμετωπίσημη κατάσταση.