Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

 Είδα χτες στο διαδίκτυο την απεγνωσμένη έκκληση παιδιού για τον πατέρα του. Συγκεκριμένα ο γιος παρακαλούσε όποιον γνωρίζει να του πει πώς θα μπορούσε ο πατέρας του να έχει μια ανεκτή ζωή παρά την ακράτεια ούρων που τον ταλαιπωρεί για χρόνια και κάνει τη ζωή του αφόρητη.
Λοιπόν φίλε άκου. Δεν υπάρχει τρόπος «ιατρικός» που να λιγοστεύει την ακράτεια ή να εξαλείφει τις συνέπειές της στη ζωή του ατόμου που την έχει. Η ζωή όσων έχουν ακράτεια αλλάζει πάντοτε, όσες πάνες και αν διαφημίζονται, όσες χειρουργικές μέθοδοι και αν έχουν μέχρι τώρα προταθεί. Κλείσιμο στο σπίτι με εξόδους μικρής διάρκειας μόνον, είναι το χειρότερο. Έπονται τα επακόλουθα αυτού ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, τα έξοδα για πάνες, και ό,τι άλλο που το ξέρουν και το ζουν οι πάσχοντες από ακράτεια.
Και εδώ δεν μιλάμε για λίγες σταγόνες ούρων που βγαίνουν αθέλητα σε κάθε προσπάθεια του πάσχοντα. Εδώ μιλάω για την ολική ακράτεια. Δεν μιλάω δηλαδή για ψιχάλισμα αλλά για καταιγίδα.
Άκου λοιόν τι μπορείς να συμβουλέψεις τον πατέρα σου αλλά και τι όλοι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα δυσάρεστα μιας ολικής τους ακράτειας.
Δύο ενέργειες.
1.    Χαρτοπετσέτες και
2.    Γάντια μιας χρήσεως.

1.    Χαρτοπετσέτες
Ενώ έχεις φορέσει την πάνα, βάζεις στο μέρος της εξόδου των ούρων πέντε, έξη, εφτά ή όσες χαρτοπετσέτες θα κρίνεις κάθε φορά απαραίτητες. Όταν βραχούν αυτές τις βγάζεις και βάζεις άλλες. Έτσι τα ούρα δεν βρέχουν την πάνα αλλά μόνο τις χαρτοπετσέτες. Η πάνα θα κρατήσει περισσότερο έτσι και αντί για διακόσια έως τριακόσια ευρώ το μήνα θα δίνεις πολύ λιγότερα για πάνες-μπορεί και πενήντα μόνον ευρώ το μήνα. Βέβαια αυτό-η τέτοια χρήση των χαρτοπετσετών-προϋποθέτει είτε να είσαι μόνος όταν το κάνεις, είτε με πρόσωπο που μπορείς να το κάνεις μπροστά του, όπως η γυναίκα σου. Ακόμα μπορείς να το κάνεις και έξω όπου είναι δυνατό, παίρνοντας πάντα μαζί σου μια τσαντούλα με χαρτοπετσέτες, αλλά και με σακουλίτσες για να αποθέτεις τις βρώμικες χαρτοπετσέτες.
Ευνόητο πως όσο πιο συχνά αλλάζεις χαρτοπετσέτες τόσο πιο στεγνή πάνα και για περισσότερο χρόνο θα έχεις.
«Παρενέργειες» από τη χρήση χαρτοπετσετών για μήνες, ίσως να είναι μια μικρή φλεγμονή της πόσθης (που οφείλεται σε παρατεταμένη  επαφή της πόσθης με τα ούρα), η οποία θα περάσει σταματώντας για λίγο τη χρήση χαρτοπετσετών και βάζοντας μια κατάλληλη κρέμα στην περιοχή της ερυθρότητος.
Η παρενέργεια αυτή ελαχιστοποιείται όταν καθημερινά πλένουμε μια ή δυο φορές με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 Η χρήση χαρτοπετσετών δεν μπορεί φυσικά να γίνεται και στη διάρκεια του ύπνου. Για τον ύπνο (αλλά κατά βούληση και για τις ώρες εγρήγορσης-κατά τη διάρκεια της ημέρας) χρησιμοποιούμε τα γάντια μιας χρήσεως.

2.   
Γάντια μιας χρήσεως
Με τα γάντια πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη μείωση της κατανάλωσης των ακριβών έτσι ή αλλιώς πανών. 
Η χρήση και αυτής της μεθόδου προορίζεται για ιδιωτικό χώρο όπως και των χαρτοπετσετών.
Πώς τα χρησιμοποιούμε; Παίρνουμε ένα γάντι μιας χρήσεως και με μια σακοράφα περνάμε ένα λεπτό σπάγγο σε ένα σημείο του χείλους του και έναν άλλο σπάγγο στο διαμετρικά αντίθετο σημείο του χείλους του. Ύστερα εφαρμόζουμε το στόμιο του γαντιού-το χείλος του- γύρω από τη ρίζα του πέους, με τους κόμπους των σπάγγων έναν δεξιά και τον άλλον αριστερά. Οι σπάγγοι πρέπει να έχουν το κατάλληλο μήκος για να μπορέσετε κατόπιν, σταυρώνοντας τους δύο σπάγγους πίσω στη μέση σας, να τους φέρετε μετά μπροστά, στην κοιλιά, και εκεί να τους δέσετε μεταξύ τους. Έτσι τα ούρα θα πέφτουν μέσα στα «δάχτυλα» του γαντιού, αφήνοντας κατάστεγνα όλα γύρω.
Σημειωτέον ότι το γάντι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με πάνα.
Καθένας θα προσαρμόσει την τέτοια χρήση των γαντιών στα δικά του μέτρα και προτιμήσεις.
Μικροπροβληματάκια θα μάθετε να τα αντιμετωπίζετε με τη χρήση, όπως και για κάθε εφαρμογή στην πράξη μιας καινούργιας σε οποιοδήποτε πεδίο του επιστητού μεθόδου.
Θα σας πω μόνον κάτι που μπορεί να προλάβει ένα πρόβλημα ή να ελαχιστιποιήσει τις δυσάρεστες συνέπειές του.
Χρησιμοποιώντας για μήνες το γάντι, θα δείτε ίσως, εκεί όπου εφάπτεται το (σκληρό) χείλος του γαντιού στο δέρμα του πέους, μια ερυθρότητα, ίσως μαζί με μια μικρή  υπέγερση του δέρματος. Είναι αυτό συνέπεια της μηχανικής τριβής του υλικού του γαντιού στο ευαίσθητο δέρμα του πέους. Αυτό αντιμετωπίζεται όπως και η περίπτωση που είπαμε παραπάνω για τη φλεγμονή του δέρματος του πέους από τη χρήση των χαρτοπετσετών.
Γενικά, και εδώ, όπως και στο πρόβλημα από τις χαρτοπετσέτες, θα πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από την ειδική αλοιφή ή την ειδική κρέμα, περισσότερο βοηθάει η για λίγες ώρες την ημέρα και για δυο έως τρεις ημέρες αποφυγή της επαφής των ούρων με την πάσχουσα περιοχή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό και δεν θα σας τους περιγράψω εδώ γιατί ενώ είναι και χρονοβόροι στην περιγραφή τους, μα είναι και πολύ εύκολο να βρεθούν από τον καθένα.
Εκείνο που θα σας πω είναι το εξής. Για να μην έχετε τέτοιο δυσάρεστο συμβάν από τα γάντια ή για να είναι αυτό όσο το δυνατόν επιπόλαιο, πριν από τη χρήση κάθε γαντιού μπορείτε να αφαιρείτε το σκληρό χείλος του γαντιού στην κάτω ή και στην πάνω επιφάνεια, εκτός από το τμήμα του χείλους όπου είναι περασμένη και στηρίζεται γερά η κλωστή, ο λεπτός σπάγγος σας.
Η μέθοδος του γαντιού είναι τέλεια για τις ώρες του ύπνου.
Γεια χαρά.