Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Μια βιβλιοθηκη

Μια βιβλιοθλήκη στην Αμερική που μοσχομυρίζει Ελλάδα.
Που κρατάει άσβυστη τη δάδα της ελληνικότητας.
Μια μικρή Ελλάδα μέσα στη μεγάλη Αμερική.
Η βιβλιοθήκη του Ντάουνυ.
Βιβλία, νοοτροπία, συνήθειες, σκοπός, ιδανικά, ακραιφνώς ελληνικά.
Μια βιβλιοθήκη- το βασίλειο του Μορφέα, του αδερφού του Ύπνου, της μητέρας τους Νύχτας, του αγελιαφόρου του Δία Όνειρου, του Φάντασου… ελληνικά πράγματα.
Η βιβλιοθήκη του Νταουνυ-ένα υπνωτήριο.
Ελληνικότατο.
Οι συχνάζοντες εκεί  κοιμούνται ύπνον βαθύν. Ο Ύπνος τους τραγουδάει τραγουδάκια πατριωτικά βαμμένα με το μπλε της σημαίας και με μεγαλοϊδεάτικα τροπάρια.
Οι συχνάζοντες κοιμούνται στις καρέκλες. Η Διεύθυνση έκαμε αίτηση για κρεβάτια στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού αλλά η αίτηση απορρίφτηκε.
Στα Συμβούλια οι συμβουλευόμενοι μετά τον ύπνο τους διηγούνται τα όνειρά τους. «Ονειρεύτηκα πως η βιβλιοθήκη μας απέκτησε προβολικό μηχάνημα», ο ένας.  Περηφάνεια στο ακροατήριο.
«Ονειρεύτηκα πως ήμουνα ξύπνιος», ο άλλος.
Αυτός τιμωρίται με στέρηση μιας εισόδου στη βιβλιοθήκη.
«Ονειρεύτηκα πως πήραμε την Πόλη», ο τρίτος. Σ’ αυτόν δώρο ένα σιντί με θρησκευτικούς και τον Εθνικό ύμνους.
Η Διεύθυνση διοργανώνει συνεδριάσεις και Σεμινάρια.
Θέματα συζήτησης των Συνεδριάσεων:
«Πώς θα μείνουμε κοιμισμένοι μέσα στην χώρα των ξύπνιων»
«Υπνωτικά και Ελληνισμός»
«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» 
«Υπακοη ύπακοή υπακοή»
Και άλλα παρόμοια. 
Θέματα Σεμιναρίων:
«Ο μονοσάνταλος ήταν ο Ιάσων;»
«Πού γεννήθηκε ο Όμηρος»
«Έλλην και μη χριστιανός-δύο έννοιες αλληλοσυγκρουόμενες»
Και άλλα παρόμοια.
Η ατοποχαρίεσσα Διεύθυνσις φροντίζει για την ταχεία λύση των προβλημάτων που αφορούν στη βιβλιοθήκη. Προς τούτο έχει αναθέσει την κάθε υπόθεση σε ισάριθμες ομάδες συχναζόντων κεκοιμισμένων.
Στα έγγραφα της ανάθεσης της κάθε υπόθεσης υποκεφαλίδα είναι τα ρητά: «Το καλό αργεί να γίνει» και «Πάω αργά γιατί βιάζομαι». Και πάνω τους είναι τυπωμένο το έμβλημα της βιβλιοθήκης. Μία χελώνα μέσα σε ένα τετρεάγωνο.
Η ομάδα που είχε αναλάβει τις ενέργειες για επέκταση της βιβλιοθήκης σε διπλανό κτίριο, χρειάστηκε μόλις τέσσερα χρόνια για να βγάλει το επίσημο πόρισμά της: ο ιδιοκτήτης δεν το ενοικιάζει ούτε το πουλάει.
Η ομάδα η επιφορτισμένη με την εκπόνηση σχεδίου συμπράξεως με αμερικανούς στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δέκα έτη μετά επέστρεψε στην Διεύθυνση την εντολή με την αίτηση να διευκρινιστεί τι σημαίνουν οι λέξεις «ελευθερία» και «σύμπραξις».
Η ομάδα η επιφορτισμένη με την αλλαγή της καμένης λάμπας της εξώπορτας, μετά δώδεκα χρόνια επέστρεψε την κοινοποίηση προς τον αποστολέα Διευθυντή με: «κλασσική λάμπα ή led;»
Ο Διευθυντής διδάσκει στα κοιμισμένα ελληνόπουλα χρηστοήθειαν και πατριωτισμόν. Και όταν κάποιοι ζητούν να του μιλήσουν, αυτός παραμιλάει: «Τώρα διδάσκω.» Και ξανακοιμάται.
Η βιβλιοθήκη του Ντάουνυ-ένα παράδειγμα προς μίμησιν.