Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Φώτη ξέρεις ότι η Άννα εργάστηκε για ένα μήνα και κάτι σε νάιτ κλαμπ; Μάλιστα. Όταν δεν έβρισκε διόλου δουλειά για πέντε μήνες, πήγε εκεί. Εκεί που αν οι κοπέλες αν δεν εκθέσουνε και δεν πουλήσουνε από το άγγιγμα μέχρι το ξάπλωμα, δεν φτουράνε ούτε μια νύχτα. Ε λοιπόν, η Άννα πήγε εκεί με τον όρο να μην εκθέτει τα «κάλλη» της και ούτε να σκύβει, όχι να ξαπλώνει κιόλας. Πώς την δέχτηκε εκεί ο μαγαζάτορας μυστήριο. Όμως ήξερε τι έκανε παίρνοντας την Άννα, μια άβγαλτη, αμάθητη, ανέραστη κοπέλα. Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν και «πελάτες» που θέλουν και κάτι τέτοιο. Εκείνο που δεν γινόταν να αποφύγει η Άννα ήτανε τα λόγια που της έλεγαν. Και πώς αντιδρούσε;  Γελούσε όταν τα άκουγε! Και τα περισσότερα δεν τα ήξερε βέβαια. Ερχόταν και με ρωτούσε τι σημαίνει η κάθε μία βρώμικη λέξη που της έλεγαν. Και δεχόταν την εξήγηση σκάζοντας στα γέλια κάθε φορά. Όλοι ξέρανε στο μαγαζί πως από την Άννα δεν θα ζητήσουν τίποτα γιατί απλά δεν πρόκειται να το έχουν. 
Με την πάροδο των ημερών όμως τα γέλια έπαψαν και υπερίσχυσε η κόπωση και η νύστα (δούλευε τη νύχτα φυσικά) και η ντροπή να δουλεύει σε ένα τέτοιο μέρος αυτή! Και ό,τι στην αρχή το έπαιρνε για αστείο, τώρα την εξουθένωνε. Έφτασε στα πρόθυρα της παραφροσύνης. Κοίταζε τους γύρω με κενό βλέμμα, μιλούσε μονότονα και άχρωμα όποτε μιλούσε, αποξενωνόταν όλο και πιο πολύ κάθε μέρα από την πραγματικότητα.
Ταρακούνησα την αδερφή της διδάσκοντάς την κιόλας πώς θα έπρεπε να της φέρεται ώστε να την ξανακερδίσει η ζωή, ενώ κι εγώ έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου το λίγο που την έβλεπα.
Ξέρεις τι την συνέφερε; Μια μέρα που είχε ρεπό και την είχα κοντά μου δυο ώρες, αφού κατάφερα να την κάνω να συνέλθει ίσα για να καταλάβει αυτό που θα της έλεγα, της είπα, μιλώντας παραστατικά και χειρονομώντας αναλόγως, το εξής κοινό, ότι το διαμάντι και σε βούρκο να πέσει, πάλι διαμάντι μένει. Αυτό ενέργησε σαν ένα χτύπημα στην αυτοπεριφρόνησή της  που ευθυνόταν για ότι είχε επακολουθήσει. Και η Άννα συνήλθε και μπόρεσε να παραμείνει σώα και ψυχονοητικά αβλαβής ώσπου βρήκε την τωρινή δουλειά της.