Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Σημερινές ειδήσεις:

Πρώτη:

Νέο πόρισμα: Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου της Germanwings έπρεπε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016, 13:17
Γιατρός είχε συστήσει στον Γερμανό συγκυβερνήτη που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings πριν από σχεδόν έναν χρόνο στις Άλπεις να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία, αποκάλυψαν σήμερα Γάλλοι ερευνητές.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς, που είχε ιστορικό βαριάς κατάθλιψης, κλείστηκε στο πιλοτήριο και εσκεμμένα έριξε το Airbus την 24η Μαρτίου του 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβαίνοντες του αεροσκάφους.

Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA) επισήμαναν κατά την παρουσίαση της τελικής τους έκθεσης ότι ο Λούμπιτς είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνάδουν με ένα επεισόδιο ψυχωτικής κατάθλιψης τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς τους επόμενους μήνες, κανείς εκ των οποίων δεν είχε προειδοποιήσει τις αρχές πολιτικής αεροπορίας ή τον εργοδότη του.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016, 13:17


Δεύτερη:
Τραγωδία Germanwings: Ο πιλότος έπρεπε προ πολλού να βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική
13/03/201612:486
Ρίχνουν ευθύνες στους γιατρούς που τον άφηναν να πετάει - Συστήνουν περισσότερα ιατρικά τεστ για τους πιλότους και αλλαγή του ιατρικού απορρήτου, όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας ασφάλειας
Έπρεπε να νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική και όχι να πετάει αεροπλάνο ο πιλότος της μοιραίας πτήσης της Germanwings, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο Λούμπιτζ έπασχε από «σοβαρή ψυχολογική διαταραχή» και αυτό ήταν εις γνώσιν των γιατρών που τον εξέταζαν κατά διαστήματα, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, επιρρίπτοντας ευθύνες κατά κύριο λόγο σε αυτούς.

Ο Λούμπιτζ έπαιρνε αντικαταθλιπτικά χάπια την περίοδο της τραγωδίας, κάτι που όφειλε να δηλώσει στην εταιρία, επισήμαναν. Βάσει των ιατρικών του αρχείων, είχε υποστεί ένα σοβαρό επεισόδιο κατάθλιψης, για το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε οι γιατροί ενημέρωσαν ποτέ την εταιρία, επισημαίνουν.

Οι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ακόμα ότι ο πιλότος της πτήσης, προκειμένου να μπορέσει να μπει στο πιλοτήριο που ο Λούμπιτζ είχε κλειδώσει από μέσα, χρησιμοποίησε ένα ραβδί και ένα δοχείο οξυγόνου, χωρίς πάντως να τα καταφέρει. Καταγράφηκαν αρκετοί δυνατοί ήχοι, ενώ προσπαθούσε να σπάσει την πόρτα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση, όπως και το ότι πραγματοποίησε πολλαπλές κλήσεις προς το πιλοτήριο, χωρίς να λάβει απάντηση.

Όταν οι γιατροί διαβλέπουν πιθανό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, θα πρέπει να καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη, επισημαίνουν και συστήνουν «περισσότερα τεστ» για τους πιλότους, διεθνώς.

Αυτές οι δύο ειδήσεις πέσανε στα χέρια μου σχετικά με το θέμα.


Στις 27 Μάρτη 2015 έγραφα σ’ αυτό το μπλογκ:
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ-ΑΛΠΕΙΣ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Μερικές φορές, όταν γίνεται ένα άγριο «αδικαιολόγητο» έγκλημα, στην Ελλάδα ή αλλού και πριν οι ειδικοί αποφανθούν για τα αίτια, τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τον δράστη ή την δράστρια και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ή περιμένουν να μάθουν «γιατί το έκανε».
Φυσικό είναι γιατί οι μη ειδικοί δεν έχουν γνώσεις ψυχολογίας.
Η Λουφτχάνσα όμως διαθέτει ένα σύστημα ψυχολογικού και ψυχιατρικού ελέγχου Προσωπικού, από τα σοβαρότερα στην υφήλιο.
Και ερωτάται: οι αναμφίβολα άριστοι ειδικοί της εταιρίας, δεν είδαν στον δυστυχή συγκυβερνήτη ένα σχιζοφρενή μετά από τις τόσες και τόσες εξετάσεις στις οποίες τον υπέβαλαν;
Και αν ξέφυγε από την προσοχή τους, δεν διαθέτει η εταιρία φυσιογνωμιστές; Οι οποίοι θα έβλεπαν αμέσως ότι στον άνθρωπο αυτό υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα εφιστούσαν την προσοχή στους άλλους ειδικούς συναδέλφους τους;
Ακόμα και μόνο τη φωτογραφία του άτυχου συγκυβερνήτη- που παντού πλέον προβάλλεται σήμερα- να κοιτούσανε, θα διέβλεπαν στα μισόκλειστα μάτια, στο βιασμένο χαμόγελο και στην αφύσικη ηρεμία που πλαστά, αν και ασυνείδητα, προβάλλει το πρόσωπο, τη βαριά και αθεράπευτη νόσο.
Κάτι δηλαδή που μπορεί να κάνει οποιασδήποτε ειδικότητας γιατρός, που έχει παρακολουθήσει κάποτε, όπως όλοι οι γιατροί, και μαθήματα ψυχιατρικής.
Και αυτά τα γράφει ένας γιατρός άλλης ειδικότητας.
Και μιλάει σοβαρά.
Αναρτήθηκε από Γιώργης Χολιαστός στις 3:12 π.μ. 


Στις  31 Μάρτη 2015 έγραφα σ’ αυτό το μπλογκ:
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015
Ακούω  συνέχεια ότι ο συγκυβερνήτης έπασχε από κατάθλιψη.
Από κανέναν δεν άκουσα την αλήθεια.
Και δεν ξέρω γιατί.
Για τους δημοσιογράφους το καταλαβαίνω επειδή δεν είναι αντικείμενο της δουλειάς τους και δεν ξέρουν.
Για τους γερμανούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους όμως;
Και η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο για κατάθλιψη αλλά, ας το πω εγώ, για σχιζοφρένεια. Κάτι που (για τους επαϊοντες) το είχα πει με άλλα λόγια προχτές.
Το αποδιοργανωμένο εγώ του δυστυχούς ανθρώπου, που σιγά σιγά αποκαλύπτεται από την υπηρεσία, τους φίλους και συγγενείς του, είναι και η απόδειξη γι αυτό.
Πιστεύω πως κάποτε θα ειπωθεί και από τους υπεύθυνους και τότε θα αναπαραχθεί σωρηδόν και από τα «μίντια».
Πώς θα μπορούσε να φανταστεί ο έτερος δυστυχής, ο κυβερνήτης, ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να του ανοίξει την πόρτα ο συγκυβερνήτης, αν του έλεγε σοβαρά σοβαρά «άνοιξέ μου την πόρτα Αντρέας να πέσουμε μαζί»;
Αναρτήθηκε από Γιώργης Χολιαστός στις 2:05 μ.μ. 


Τα γράφω αυτά σήμερα όχι για να πω ότι ξέρω καλλίτερα ψυχιατρική από τους γερμανούς ψυχιάτρους, αλλά για να δείξω πως και ο τελευταίος γερμανός γιατρός κατάλαβε αμέσως από όσα γράφτηκαν αμέσως τότε, από τι έπασχε ο μοιραίος συγκυβερνήτης, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να το πει, και αυτό μάλλον για να μην δυσφημιστεί η γερμανική αεροπορία.
Και σήμερα ακόμα πιστεύω ότι η  ακριβής και ξεκάθαρη διάγνωση είναι «σχιζοφρένεια», όμως οι γερμανοί , ακόμα και σήμερα, δεν θέλουν να δείξουν στην ανθρωπότητα ότι άφηναν έναν σχιζοφρενή να πετάει. Για όποιον καταλαβαίνει βέβαια, η βαριά και αθεράπευτη διάγνωση είναι ξεκάθαρη από τον όρο «ψυχωτική κατάθλιψη» που αφήνουν να μπει στην άσκοπα αλλά και έντεχνα περιφραστική (π. χ. συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνάδουν με ένα επεισόδιο ψυχωτικής κατάθλιψης, και «έπασχε από «σοβαρή ψυχολογική διαταραχή») αλλιώς  «διάγνωσή» τους.
Ανθρώπινα (και εθνικά αναμενόμενα) αυτά από γερμανούς.
Ας εξηγήσω στους μη γιατρούς αναγνώστες μου πριν κλείσω το θέμα, την παράγραφό μου της 31 Μάρτη 2015: «Πώς θα μπορούσε να φανταστεί ο έτερος δυστυχής, ο κυβερνήτης, ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να του ανοίξει την πόρτα ο συγκυβερνήτης, αν του έλεγε σοβαρά σοβαρά «άνοιξέ μου την πόρτα Αντρέας να πέσουμε μαζί»;
Ένα μεγάλο ποσοστό των σχιζοφρενών (δεν ξέρω αυτή τη στιγμή πόσο) είναι υποβόλιμοι. Δηλαδή υφίστανται εύκολα μια υποβολή (έναν επηρεασμό, μια χειραγώγηση) και ίδια εύκολα την εκτελούν.
Ένα παράδειγμα. Υφηγητής της Ψυχιατρικής στη Θεσσαλονίκη, ενώ βάδιζε στο διάδρομο του νοσοκομείου, είδε να έρχεται απειλητικά καταπάνω του ένας σχιζοφρενής με ένα μαχαίρι στο υψωμένο χέρι του. Του κάνει με το χέρι «στοπ», ο ασθενής κοντοστέκεται, τον ρωτάει «πού πας;», λέει αυτός «να σε σκοτώσω». «Ωραία», του λέει ο υφηγητής, «πήγαινε στο γραφείο μου και σε λίγο θα έρθω κι εγώ να με σκοτώσεις.» Και ο ασθενής σαν υπάκουο παιδάκι… ανέβαλε το σχέδιό του για λίγο αργότερα, που ο υφηγητής θα πήγαινε στο γραφείο του (μόνο που δεν πήγε ο υφηγητής, αλλά οι ειδοποιηθέντες νοσοκόμοι). 
Και φυσικά ήθελα να θυμίσω στους επαϊοντες την υποβολιμότητα των σχιζοφρενών  όταν έγραφα τότε ότι θα μπορούσε να είχαν σωθεί οι επιβάτες αν ο συγκυβερνήτης έλεγε στον κλειδωμένο Λούμπιτς «άνοιξέ μου την πόρτα Αντρέα να πέσουμε μαζί», από την άλλη όμως, όπως ποτέ δεν ξέρουμε «τι θα γινόταν αν» για κάτι, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση δεν το ξέρουμε.